Me kaikki haluamme luonnollisesti elää onnellista elämää. Onnellinen elämä ja onni itsessään voi tarkoittaa yhdelle yhtä ja toiselle toista, olemmehan kaikki sentään yksilöitä ja kaikki erilaisia.

Jokainen on kuitenkin vastuussa omasta onnestaan ja onnellisuudestaan – sitä ei voi sälyttää jonkun toisen hartioille kannettavaksi. Ihminen ei voi vaatia tiettyä käytöstä puolisoltaan, lapsiltaan tai läheisiltään ollakseen onnellinen, vaan jokaisen on etsittävä keinot löytää onni itse – muista riippumatta. Vai miltä kuulostaisi kuulla vaikkapa puolisoltaan: ”Jotta minä voin olla onnellinen, sinun täytyy muuttua!”?

Mielestäni sisustustaulujen cliché ”Happiness is not a destination – it’s a way of life” (suom. Onnellisuus ei ole päämäärä, vaan elämäntapa) kertoo asian juuri niin kuin se on. Jos onnen sitoo johonkin mahdollisesti tulevaan ja elää jatkuvasti ”sitten kun”-elämää, ei onnea saavuta välttämättä koskaan. Siispä kävin läpi kolme asiaa, joista jokaisen kannattaa luopua heti elääkseen onnellisempaa arkea (eivät ole tärkeysjärjestyksessä, jo yhdestä asiasta pois oppiminen auttaa). Kun kirjasin näitä asioita ylös, sain niitä paperille ainakin 20 – mutta valitsin kolme, joista eroon oppiminen on auttanut itseäni eniten.

1. Itsensä vertaileminen muihin
Naapurin Teijalla on hienompi auto, parempi palkka, isompi asunto, uusi televisio, upea harrastus, varaa käydä kampaajalla kerran kuussa ja niin edespäin. Kun katsot ympärillesi, tulet huomaamaan, että jos ajatustapasi jatkuvat samanlaisia, jollain on aina jotakin enemmän kuin sinulla. Se ei suinkaan kuitenkaan tarkoita, ettet Sinä voisi saavuttaa samaa, vaan ainoastaan, että se mahdollisuus on olemassa myös sinulle, eikö vain? Se, että jollain on, tarkoittaa ainoastaan, että Sinullakin on mahdollisuus saada sama. Ei päinvastoin.

Lakkaa vertailemasta itseäsi, ominaisuuksiasi, ulkonäköäsi tai ulkoista ympäristöäsi muiden omiin. Sen sijaan ajattele: ”Hei, koska Teija onnistui tuossa, se tarkoittaa, että minäkin voin onnistua siinä!”.

Itse perustin juuri yrityksen, Hailee Oy:n. Perustin yritykseni alalle, jolla on jo toimijoita suomessakin ja ala kasvaa jatkuvasti. Sen sijaan, että ajattelisin ”en voi aloittaa, koska X tai Y tekee samaa jo” ajattelen ”hei mahtavaa, tämähän tarkoittaa, että asiakkaita ja markkina palvelulleni on olemassa!”. Siispä tulen tekemään omaa juttuani aidosti minuna, ja löytää juuri ne asiakkaat, jotka haluavat olla juuri minun asiakkaitani! Tälläiseen asenteenmuutokseen ja siinä ohjaamisen tulen keskittymään myös valmennuksissani ja tässä blogissa.

2. Vastuun pakoilu
Omille haasteille elämän eri osa-alueilla on helppo löytää syy ja oikeutus jostain muualta, kuin peilistä. ”Haluan lopettaa tupakanpolton, mutta en pysty siihen, koska puolisoni polttaa eikä ole valmis lopettamaan”. ”Olen työpaikassa, jossa voin huonosti koska X:n mielestä minulla olisi hyvä olla edes tämä työ kuin ei työtä ollenkaan, saatika että ottaisin riskin aloittaa yrittäjänä ja seuraisin omaa unelmaani.” ja niin edespäin.
Sinun työstäsi, sinun ruokavaliostasi, sinun ajanhallinnastasi tai vapaa-ajanvietostasi olet vastuussa sinä itse. Jos huomaat tekeväsi jotain, mitä et halua tehdä, älä syytä siitä muita. Älä syytä ajanhallinnan haasteistasi tv-ohjelmia tai ruokavalion lipsumista puolisosi valinnoilla – vastuu on sinun. En suinkaan sano, että tämä on helppoa – sanon ainoastaan, että se on yksinkertaista. Vastuu omasta elämästäsi on sinulla; kukaan ei tule rullaamaan täydellistä elämääsi punaisena mattona eteesi – sinun täytyy luoda se itse.

Ajattele sen sijaan: ”Minä luon oman elämäni, jos elämäni olisi auto, niin olisin ratin takana kuskin penkillä. Minä voin ja kykenen askel askeleelta rakentamaan elämästäni onnellista, eikä onneni oli muista ihmisistä riippuvainen.”

3. Menneiden murehtiminen ja tulevan pelkääminen
Jokainen on varmasti joskus murehtinut sitä, mitä vaikkapa työkaveri tai puoliso sanoa töksäyttä menneellä viikolla ajattelemattomuuttaan – tai huomannut miettivänsä ”entä jos tämä juuri ostamani auto hajoaakin?” ”Entäs jos en saakaan haluamaani koulupaikkaa?”

Mennyttä ei enää ole. Menneiden murehtimisella ihminen antaa vallan jo menneille asioille, jotka eivät ole enää olemassa – ja tuhlaa energiansa negatiiviseen aivan turhaan. Myös tulevaisuuden pelkääminen tekee saman. Miksi miettisit mikä voi mennä vikaan, kun voit olla iloinen siitä, mitä sinulla on meneillään juuri nyt? Eihän meillä ole muuta aikaa, kuin tämä hetki. Ole siis murehtimisen sijaan kiitollinen siitä, mitä sinulla on. Kiitollisuus lisää tutkitusti onnellisuutta – harjoittele läsnäoloa tässä hetkessä vaikka niinkin hassulla asialla, kuin kääntämällä pyykkivuoret iloksi siitä, että sinulla on päällelaitettavaa vaatetta tai tiskit siitä, että sinulla on ruokaa kaapissa, jolla täyttää vatsasi.

Onnellisuuden tunteen tunteminen on harjoiteltavissa oleva asia, niin kuin lähes kaikki muutkin tunteet. On harha ajatella, että me ihmiset eläisimme täysin aistiemme ja alitajuntamme varassa, eikä meillä olisi mitään vaikutusmahdollisuuksia siihen, miltä asiat tuntuvat tai miten niihin reagoiminen vaikuttaa yleiseen olotilaamme.

Miltä nuo kolme asiaa sinusta kuulostavat? Muista, että harjoitus tekee mestarin ja vain harjoittelemalla voi kehittyä! Siispä kannustan harjoittelemaan näiden kolmen kompastuskiven havainnointia – koska vain ensin tiedostamalla, että ne ovat olemassa, voi niistä päästä eroon.

Kiitos, että oot siinä: Henni

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *